Aromatyczny schab ze śliwkami
Składniki
Składniki na 6-8 porcji:
- pieprz
- 1 łyżeczka suszony majeranek
- 250 ml bulion
- sól
- 80 dag schab bez kości
- 2 łyżki olej
- 15 dag masło
- 12-15 sztuk suszone śliwki bez pestek
- 1 łyżeczka suszony tymianek
7 i wiecej osób
Miękkie masło wymieszać z tymiankiem, majerankiem i solą. Odłożyć do zamrażalnika na 30 minut. Schab opłukać, krótko obgotować w 2 litrach osolonego wrzątku (ok. 2-3 minuty). Wyjąć, osączyć i ostrym nożem naciąć tak, aby powstała głęboka kieszeń.
Zmrożone masło pokroić w kostkę. Do kieszeni w mięsie wkładać na przemian kawałeczki ziołowego masła i śliwki. Naszpikowany schab spiąć wykałaczkami, ułożyć w natłuszczonej brytfance. Wierzch posmarować olejem. Piec, podlewając bulionem 60-80 minut (200°C).