Aromatyczny schab ze śliwkami

123RF/PICSEL

Składniki

Składniki na 6-8 porcji:

  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszony majeranek
  • 250 ml bulion
  • sól
  • 80 dag schab bez kości
  • 2 łyżki olej
  • 15 dag masło
  • 12-15 sztuk suszone śliwki bez pestek
  • 1 łyżeczka suszony tymianek
7 i wiecej osób

Miękkie masło wymieszać z tymiankiem, majerankiem i solą. Odłożyć do zamrażalnika na 30 minut. Schab opłukać, krótko obgotować w 2 litrach osolonego wrzątku (ok. 2-3 minuty). Wyjąć, osączyć i ostrym nożem naciąć tak, aby powstała głęboka kieszeń.

Zmrożone masło pokroić w kostkę. Do kieszeni w mięsie wkładać na przemian kawałeczki ziołowego masła i śliwki. Naszpikowany schab spiąć wykałaczkami, ułożyć w natłuszczonej brytfance. Wierzch posmarować olejem. Piec, podlewając bulionem 60-80 minut (200°C).

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas