Awokado z jajkiem i boczkiem
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Jest idealnym dodatkiem do wielu potraw i zapewni energię na cały dzień.
Sposób przygotowania:
1. Dojrzałe owoce awokado umyj, a następnie przekrój na pół. Wyjmij pestkę. Część miąższu delikatnie wyjmij za pomocą łyżki.
2. Do zagłębienia w każdej połówce wbij jajko. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Możesz także obsypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Piecz w 200°C przez 10-15 minut, aż białko się zetnie.
3. W tym czasie na niewielkiej ilości tłuszczu zrumień boczek z obu stron. Następnie potnij go na mniejsze cząstki i ułóż na wierzchu zapieczonego jajka. Podawaj ze świeżymi pomidorami i rukolą.
Zobacz także: