Baba wielkanocna ze skórką pomarańczową

Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 3/4 szklanki śmietany 18 proc. tłuszczu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie pomarańcze
- sól
- 5 jajek
- cukier puder
- tłuszcz do wysmarowania blachy i dwie łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Miękkie masło i margarynę utrzyj razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na kremową masę. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku i łyżce śmietany. 2. Do masy wsyp przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszaj. 3. Sparz i wyszoruj pomarańcze. Zetrzyj ich skórkę na tarce o grubych oczkach i dodaj ją do masy. 4. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wyłóż ciasto. 5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz babę około 60 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: