Babcine racuchy jabłkowe
Zamiast wody i mleka możesz użyć piwa. Dobre będzie też z drożdżami zamiast proszku do pieczenia. Wówczas przed smażeniem ciasto odstaw do wyrośnięcia.
Składniki
na 4 porcje:
- 4 duże jabłka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- po 100 ml wody gazowanej i mleka 3,2 proc.
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
- olej do smażenia w głębokim tłuszczu
- cynamon
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, nie rozkrawając na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w krążki o grubości ok. 1-1,5 cm.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować na jednolitą masę z mąką, mlekiem, wodą mineralną, cukrem, proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest za rzadkie, dosypać mąki. Ciasto wymieszać z pianą i płatkami.
Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć na złoto w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany).
Gorące krążki osączyć na ręczniku papierowym, obficie oprószyć mielonym cynamonem.
Zobacz także: