Babcine racuchy jabłkowe
Zamiast wody i mleka możesz użyć piwa. Dobre będzie też z drożdżami zamiast proszku do pieczenia. Wówczas przed smażeniem ciasto odstaw do wyrośnięcia.
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, nie rozkrawając na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w krążki o grubości ok. 1-1,5 cm.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować na jednolitą masę z mąką, mlekiem, wodą mineralną, cukrem, proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest za rzadkie, dosypać mąki. Ciasto wymieszać z pianą i płatkami.
Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć na złoto w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany).
Gorące krążki osączyć na ręczniku papierowym, obficie oprószyć mielonym cynamonem.
Zobacz także: