Reklama

​Babcine racuchy jabłkowe

Zamiast wody i mleka możesz użyć piwa. Dobre będzie też z drożdżami zamiast proszku do pieczenia. Wówczas przed smażeniem ciasto odstaw do wyrośnięcia.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże jabłka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • po 100 ml wody gazowanej i mleka 3,2 proc.
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu
  • cynamon

 Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, nie rozkrawając na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w krążki o grubości ok. 1-1,5 cm.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować na jednolitą masę z mąką, mlekiem, wodą mineralną, cukrem, proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest za rzadkie, dosypać mąki. Ciasto wymieszać z pianą i płatkami.

Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć na złoto w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany).

Reklama

Gorące krążki osączyć na ręczniku papierowym, obficie oprószyć mielonym cynamonem.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy