Babeczki
Efektowne, z dużą porcją kremu, ciastka idealne na urodzinowe przyjęcie. Oprócz tortu albo zamiast niego.
Składniki na 12 sztuk: 200 g śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady, 5 łyżek mleka, 100 g cukru, 500 g mielonego tłustego twarogu, 1 torebka czekoladowego budyniu (na 500 ml mleka), 1 łyżka kakao, 12 sztuk ciastek czekoladowych przekładanych kremem (np. Oreo), 12 sztywnych papierowych foremek do babeczek (o średnicy 5 cm).
Śmietanę podgrzej, wrzuć do niej połamaną czekoladę i rozpuść ją. Dolej mleko, odstaw do wystudzenia. Piekarnik rozgrzej do 175°C. Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg, wsyp proszek budyniowy i kakao. Wlej czekoladową śmietanę. Starannie wymieszaj.
Na dnie każdej papierowej foremki połóż po ciastku Oreo. Nałóż na nie po porcji ciasta. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Studź 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmij i poczekaj, aż babeczki całkowicie wystygną.
Składniki na 24 sztuki: 150 miękkiego masła, 50 dag cukru50 dag masy marcepanowej, 3 jajka, 80 g mielonych migdałów, 80 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem 100 g konfitury z czerwonych porzeczek, 50 g mielonego tłustego twarogu, 140 g miękkiego masła, 1 łyżka cukrowych perełek do dekoracji, papier do pieczenia, forma do muffinek z 24 wgłębieniami, 24 papierowe papilotki do babeczek.
Foremkę do muffinek z 24 wgłębieniami wyłóż papierowymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ucie-raj masło z cukrem i marcepanem przez 4 minuty. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbij jajka. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały. Starannie wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Studź babeczki 5 minut w formie, potem wyjmij i poczekaj, aż całkowicie wystygną.
W tym czasie przygotuj krem: konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko, wystudź. Wymieszaj z twarogiem. Masło ucieraj, dodając porcje twarogu. Krem przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Na każdą babeczkę wyciskaj rozetkę kremu. Wstaw ciastka do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekoruj je literkami i cukrowymi perełkam.
Składniki na 12 sztuk: 200 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków, 150 ml oleju (np. słonecznikowego), 3 całe jajka + 1 białko, 150 g mąk, i1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 60 g kakao, 200 g + 70 g cukru, 1 torebka cukru waniliowego, sól, pół łyżeczki soku cytrynowego, czerwony barwnik spożywczy, 1 łyżka konfitury z czerwonych porzeczek, forma do muffinek z 12 wgłębieniami, 12 papierowych papilotek (o średnicy 5 cm), papier do pieczenia.
Formę do muffinek z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 175°C. Buraki pokrój w kostkę, wrzuć do malaksera. Dodaj olej i zmiksuj na gładką masę. Jajka wymieszaj mikserem z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru i cukrem waniliowym. Połącz z masą buraczaną.
Ciasto nałóż do formy na muffinki. Wstaw do piekarnika. Piecz babeczki 20-25 minut. Wyjmij, studź 10 minut w formie. Potem ostrożnie wyjmij i poczekaj, aż całkiem wystygną.
Piekarnik rozgrzej do 100°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem, stopniowo dosypując 70 g cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wymieszaj ją z sokiem cytrynowym (jeśli chcesz, żeby bezy były różowe - z odrobiną barwnika spożywczego).
Przełóż masę bezową do szprycy cukierniczej. Wyciśnij na blachę wyłożoną pergaminem 12 małych rozetek. Wstaw je do piekarnika i susz przez godzinę. Następnie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy jeszcze przez 30 minut. Konfiturę podgrzej, przetrzyj. Spód każdej bezy posmaruj konfiturą i przyklej do babeczek.
Składniki na 12 sztuk: 250 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 125 g brązowego cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 1/4 litra mleka, 75 ml oleju (np. słonecznikowego), 1 łyżka soku cytrynowego, skórka otarta z 1 cytryny, 200 g konfitury malinowej, 500 g miękkiego masła, 200 g cukru pudru, opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego, cukrowe perełki do dekoracji, forma do muffinek z 12 wgłębieniami,12 papierowych papilotek do babeczek.
Formę do muffinek z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do miseczki. Dodaj do nich szczyptę soli, brązowy cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wlej mleko i olej. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki szybko wymieszaj. Porcje ciasta nakładaj do papilotek. Wstaw formę do piekarnika na 20 minut. Gotowe ciastka odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem maślany: konfiturę lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Wystudź. Masło ucieraj z cukrem pudrem 15-20 minut. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj konfiturę.
Gotowy krem przełóż do szprycy cukierniczej. Na każdą babeczkę wyciśnij kilka małych rozetek (zdjęcie poniżej). Dodatkowo udekoruj ciastka cukro-wymi perełkami. Wstaw do lodówki na godzin.