Babeczki z borówkami
Prosty i szybki deser, który trafi w gusta każdego.

Składniki
Składniki na ciasto
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g kostki do pieczenia
- 125 g borówek
- 50 g malin
- szczypta soli
Składniki na krem
- 75 g cukru pudru
- 125 g tłustego kremowego serka
- 75 g kostki do pieczenia
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umieść foremki na muffiny w formie i posmaruj je odrobiną margaryny. Ubij 100 g margaryny z cukrem za pomocą miksera aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jedno jajko, a po chwili drugie.
2. Przesiej mąkę i wymieszaj ją w misce z budyniem waniliowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Całość wymieszaj szybko, ale ostrożnie.
3. Ubij 75 g margaryny z cukrem pudrem. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj. Połącz to z mąką, proszkiem do pieczenia, budyniem i solą, aż powstanie ciasto. Na koniec dodaj 125 g borówek, wymieszaj.
4.Wlej ciasto równomiernie do wszystkich foremek. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Aby sprawdzić, czy jest już gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wychodzi całkowicie czysta, to znaczy, że ciasto jest upieczone.
5. Nałóż krem na babeczki.
6. Udekoruj całość borówkami i podzielonymi na pół malinami.
Zobacz także: