Babeczki z kminkiem w morzu marynowanej czerwonej papryki
Puszyste, białe babeczki pięknie wyglądają, kiedy pływają na morzu czerwonej papryki. Ta nietypowa potrawa pochodzi z najwyższych i najbardziej imponujących polskich gór, czyli Tatr, które dzielimy ze Słowacją. Tamtejsi górale wciąż podtrzymują swoją odrębną kulturę. Nierzadko można ich zobaczyć, jak w niedzielę idą do kościoła w tradycyjnych strojach. Rzeźbią przepiękne przedmioty z drewna, grają wspaniałą muzykę i wciąż mówią gwarą. Ten przepis dedykuję właśnie im.
Najpierw przygotuj marynowaną paprykę. Papryki natrzyj oliwą i solą i opiekaj pod grillem przez około 7 minut, obracaj, żeby przypiekły się równo ze wszystkich stron.
Kiedy ostygną, usuń szypułkę i nasiona, pokrój i włóż do miseczki. Zalej octem, dodaj świeży tymianek, liść laurowy i świeżo zmielony pieprz. Powinny się marynować przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.
Kiedy już możesz zabrać się do babeczek, nastaw piekarnik na 150°C i lekko natłuść silikonowe foremki do mufinek.
Ricottę utrzyj z żółtkami. Białka ubij w osobnej misce z octem na sztywną pianę i dodaj do ricotty. Masę serową dopraw kminkiem i solą i nałóż do foremek.
Piecz przez około 30 minut, aż się zrumienią. Ułóż babeczki na marynowanej czerwonej papryce.
Przepis pochodzi z książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"