Reklama

Babeczki z kminkiem w morzu marynowanej czerwonej papryki

Puszyste, białe babeczki pięknie wyglądają, kiedy pływają na morzu czerwonej papryki. Ta nietypowa potrawa pochodzi z najwyższych i najbardziej imponujących polskich gór, czyli Tatr, które dzielimy ze Słowacją. Tamtejsi górale wciąż podtrzymują swoją odrębną kulturę. Nierzadko można ich zobaczyć, jak w niedzielę idą do kościoła w tradycyjnych strojach. Rzeźbią przepiękne przedmioty z drewna, grają wspaniałą muzykę i wciąż mówią gwarą. Ten przepis dedykuję właśnie im.

Składniki dla: 6

Składniki Marynowana papryka

  • 2 pokrojone czerwone papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Składniki Babeczki

  • 250 g ricotty lub twarogu
  • 2 jajka, osobno białka i żółtka
  • ½ łyżeczki białego octu winnego
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • duża szczypta soli

Najpierw przygotuj marynowaną paprykę. Papryki natrzyj oliwą i solą i opiekaj pod grillem przez około 7 minut, obracaj, żeby przypiekły się równo ze wszystkich stron.

Kiedy ostygną, usuń szypułkę i nasiona, pokrój i włóż do miseczki. Zalej octem, dodaj świeży tymianek, liść laurowy i świeżo zmielony pieprz. Powinny się marynować przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.

Kiedy już możesz zabrać się do babeczek, nastaw piekarnik na 150°C i lekko natłuść silikonowe foremki do mufinek.

Ricottę utrzyj z żółtkami. Białka ubij w osobnej misce z octem na sztywną pianę i dodaj do ricotty. Masę serową dopraw kminkiem i solą i nałóż do foremek.

Reklama

Piecz przez około 30 minut, aż się zrumienią. Ułóż babeczki na marynowanej czerwonej papryce.

Przepis pochodzi z książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy