Babeczki z masłem orzechowym i karmelizowanymi bananami
Kolejna wariacja na temat chlebka bananowego, który można upiec w postaci muffinów.
Składniki
- na 12 sztuk
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki typu 450
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,3 szklanki mleka
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki brandy
- 4 kopiaste łyżki masła orzechowego
- płatki kukurydziane do posypania
Jak przygotować:
Banany pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj banany i brązowy cukier, wlej brandy. Smaż, aż banany nieco się rozpadną i zgęstnieją. Pozostaw do ostygnięcia.
W misce zmieszaj mąkę i sodę. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku i kontynuuj ucieranie. W 3 turach do ciasta dodaj mąkę na przemian z mlekiem.
Do gotowego ciasta dołóż banany i rozdrobnione masło orzechowe. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatuły.
Ciastem wypełnij formę do muffinek, na wierzchu umieść kilka rozkruszonych płatków kukurydzianych. Piecz w 180 stopniach przez 20 - 25 minut.
Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".