Babeczki z masłem orzechowym i karmelizowanymi bananami
Kolejna wariacja na temat chlebka bananowego, który można upiec w postaci muffinów.
Banany pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj banany i brązowy cukier, wlej brandy. Smaż, aż banany nieco się rozpadną i zgęstnieją. Pozostaw do ostygnięcia.
W misce zmieszaj mąkę i sodę. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku i kontynuuj ucieranie. W 3 turach do ciasta dodaj mąkę na przemian z mlekiem.
Do gotowego ciasta dołóż banany i rozdrobnione masło orzechowe. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatuły.
Ciastem wypełnij formę do muffinek, na wierzchu umieść kilka rozkruszonych płatków kukurydzianych. Piecz w 180 stopniach przez 20 - 25 minut.
Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".