Reklama

Babka budyniowa

Składniki

  • 200 g miękkiej margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody ż
  • ółty barwnik spożywczy

1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z oboma cukrami na puszystą masę. Następnie dodaj tłuszcz. Zmiksuj, aż składniki się połączą. Wsyp suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką.

2. Formę do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 40-50 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka. Przygotuj lukier - do przesianego cukru pudru dodaj wodę oraz barwnik, dokładnie wymieszaj. Wystudzoną babkę udekoruj lukrem.

Reklama

Wiosenne zupy 


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy