Babka drożdżowa z lukrem

123RF/PICSEL

Składniki

  • 10 dag cukier
  • 2 pomarańcza
  • 200 ml mleko
  • 17 dag masło
  • 3 dag drożdże
  • 1 białko
  • 30 dag maka
  • 3 jajka
  • cukier puder
7 i wiecej osób

Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w mące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać ciepłe jajka, resztę cukru i rozpuszczone, ale nie gorące masło.

Wyrobić ciasto rękami, aż będzie odstawało od stolnicy. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy i odstawić do wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 50 minut. Białko utrzeć z cukrem pudrem, dodając go tyle, aby powstał lśniący lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polać ostudzoną babkę, udekorować pomarańczami.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas