Reklama

Babka z białą czekoladą

Przed wami doskonały przepis na szybka babeczkę.

Składniki na 18 porcji

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 400 g mąki
  • cukier waniliowy
  • 150 ml mleka
  • proszek do pieczenia
  • 250 g trzykrotnie zmielonego maku
  • 50 g skórki pomarańczowej

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do niej na przemian mąkę oraz mleko. Następnie wsypujemy stopniowo mak oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy. Na koniec powoli wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę i mieszamy, aby powstała gładka masa.

3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Reklama

4. Upieczoną babkę delikatnie wyjmujemy z formy po ok. 10 minutach i studzimy na kratce. Ciasto smakuje trochę jak bita śmietana. Możemy je polać rozpuszczoną białą czekoladą albo posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy