Babka z białą czekoladą
Przed wami doskonały przepis na szybka babeczkę.

Składniki
na 18 porcji
- 200 g białej czekolady
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 400 g mąki
- cukier waniliowy
- 150 ml mleka
- proszek do pieczenia
- 250 g trzykrotnie zmielonego maku
- 50 g skórki pomarańczowej
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do niej na przemian mąkę oraz mleko. Następnie wsypujemy stopniowo mak oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy. Na koniec powoli wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę i mieszamy, aby powstała gładka masa.
3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
4. Upieczoną babkę delikatnie wyjmujemy z formy po ok. 10 minutach i studzimy na kratce. Ciasto smakuje trochę jak bita śmietana. Możemy je polać rozpuszczoną białą czekoladą albo posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.