Babka ziemniaczana

Składniki
- 12 ziemniaków
- 30 dag wędzonego boczku
- 15 dag słoniny
- 2 jaja
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- majeranek
- 1 łyżka śmietany
- mąka
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odcedź na sitku, po chwili zlej wodę, a pozostałą na dnie miski skrobię dodaj do ziemniaków.
Wędzony boczek i słoninę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni. Wraz z gorącym tłuszczem wlej do masy ziemniaczanej. Wbij jaja. Dodaj przyprawy, cebulę pokrojoną w kosteczkę, łyżkę śmietany i czosnek. Użyj mąki, by ciasto było dość gęste. Całość dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do podłóżnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piecz 1,5 godziny. Aby babka miała chrupiącą skórkę, w trakcie pieczenia można ją posmarować tłuszczem.
Zobacz także: