Reklama

Babka ziemniaczana

Składniki

  • 12 ziemniaków
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 15 dag słoniny
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • 1 łyżka śmietany
  • mąka

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odcedź na sitku, po chwili zlej wodę, a pozostałą na dnie miski skrobię dodaj do ziemniaków.

Wędzony boczek i słoninę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni. Wraz z gorącym tłuszczem wlej do masy ziemniaczanej. Wbij jaja. Dodaj przyprawy, cebulę pokrojoną w kosteczkę, łyżkę śmietany i czosnek. Użyj mąki, by ciasto było dość gęste. Całość dokładnie wymieszaj.

Przełóż masę do podłóżnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piecz 1,5 godziny. Aby babka miała chrupiącą skórkę, w trakcie pieczenia można ją posmarować tłuszczem.

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy