Reklama

Bakłażan nadziewany orientalnie

Składniki na 4-6 porcji

  • 3 duże bakłażany (po ok. 400 g)
  • 10 łyżek oliwy
  • morska sól
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 80 g migdałów
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ok. 1 łyżeczki kuminu
  • 150 g miękkich suszonych daktyli
  • 250 g kaszki kuskus
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 granatu
  • 500 g gęstego jogurtu bałkańskiego
  • 1 pęczek mięty

1. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż środki, pozostawiając ok. pół cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę. Łupinki bakłażana ułóż na blasze, posyp solą morską i skrop 3 łyżkami oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 25 minut.

2. W tym czasie cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Migdały pokrój na kawałeczki i zrumień na suchej patelni. Zdejmij. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 7 łyżek oliwy. Wrzuć pokrojony w kostkę miąższ bakłażana. Smaż 5-6 minut, mieszając. Potem dołóż cebulę oraz 2/3 czosnku. Przypraw do smaku zwykłą solą, pieprzem, cynamonem i kuminem. Smaż jeszcze przez minutę.

Reklama

3. Daktyle pokrój w kostkę. Zagotuj 250 ml wody z 1 łyżeczką soli. Zdejmij z ognia. Wsyp kaszkę kuskus, zamieszaj i odstaw na 5 minut, by spęczniała. Wtedy dodaj masło i całość wymieszaj widelcem. Łyżką wybierz miąższ granatu. Jogurt bałkański wymieszaj z pozostałym czosnkiem, przypraw  solą i pieprzem. Miętę opłucz, osusz, listki posiekaj.

4. Kaszkę kuskus wymieszaj z miąższem bakłażanów i granata. Dodaj daktyle i połowę migdałów. Farsz wymieszaj, napełnij nim łupinki bakłażanów. Posyp resztą migdałów. Udekoruj miętą. Podawaj z jogurtem czosnkowym.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy