Reklama

Bakłażanowe pizze w wersji mini

To wersja z szynką i pieczarkami.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • sól
  • pieprz
  • 8 średnich pieczarek
  • 15 dag gotowanej szynki
  • 150 g żółtego sera np. edamskiego (w kawałku)
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanego oregano
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, pokroić w plasterki grubości 2 cm. Posolić, odstawić na ok. 20 minut, aby puściły gorzki sok. Opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Sos pomidorowy (można wykorzystać tzw. passatę z kartonika) wymieszać z posiekaną natką pietruszki i oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Plastry bakłażana posmarować z obu stron oliwą. Posypać solą i pieprzem, ułożyć na blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Obłożyć plasterkami pieczarek i kosteczkami szynki. Posypać serem. Piec ok. 7 minut w 200°C. Minipizze podawać z resztą sosu pomidorowego.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy