Bakłażanowe pizze w wersji mini
To wersja z szynką i pieczarkami.
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, pokroić w plasterki grubości 2 cm. Posolić, odstawić na ok. 20 minut, aby puściły gorzki sok. Opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Sos pomidorowy (można wykorzystać tzw. passatę z kartonika) wymieszać z posiekaną natką pietruszki i oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Plastry bakłażana posmarować z obu stron oliwą. Posypać solą i pieprzem, ułożyć na blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Obłożyć plasterkami pieczarek i kosteczkami szynki. Posypać serem. Piec ok. 7 minut w 200°C. Minipizze podawać z resztą sosu pomidorowego.
Zobacz także: