Bakłażany jak gołąbki
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, wnętrza skropić sokiem z cytryny. Wycięty miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym i solą. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle z 1 łyżką oleju. Dodać opłukany ryż, kostki bakłażana, smażyć 3 minuty, mieszając, by się nie przypaliły. Wlać bulion i wino, zagotować, dusić na małym ogniu 20 minut.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić (2 zostawić), dodać do garnka na 2 minuty przed końcem duszenia. Doprawić.
Mięso pokroić w niedużą kostkę, zrumienić na 2 łyżkach oleju, doprawić.
Połówki bakłażana napełnić ryżem z warzywami, na tym położyć mięso, pokrojone w plasterki 2 pomidory. Piec 60 minut w temp. 180°C w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na 20 minut przed końcem przykryć folią aluminiową. Na 5 minut przed końcem odkryć, posypać parmezanem. Udekorować natką pietruszki.
Zobacz także: