Bałkański przysmak – cevapcici
Między tańcem a tańcem trzeba coś przegryźć. Najlepsze są małe przekąski.

Składniki
- po 30 dag mielonej wołowiny i wieprzowiny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy typu vegeta
- po 1 łyżce słodkiej papryki i majeranku
- po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- tłuszcz do smażenia/pieczenia
- sól
Sposób przygotowania:
1. Oba rodzaje mięs przełożyć do sporej miski i dobrze wymieszać dłońmi, dodać vegetę.
2. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć do mięsa, wymieszać.
3. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, kminek, majeranek, pieprz i sól. Masę dokładnie wymieszać, włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
4. Z masy mięsnej uformować mokrymi dłońmi cienkie kiełbaski. Nadziać je na szpadki lub patyczki do szaszłyków. Położyć na natłuszczonej patelni grillowej i smażyć, obracając, by się równomiernie zrumieniły z każdej strony, albo położyć na natłuszczonej blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Zobacz także: