Reklama

Bałkański przysmak – cevapcici

Między tańcem a tańcem trzeba coś przegryźć. Najlepsze są małe przekąski.

Składniki

  • po 30 dag mielonej wołowiny i wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy typu vegeta
  • po 1 łyżce słodkiej papryki i majeranku
  • po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • tłuszcz do smażenia/pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Oba rodzaje mięs przełożyć do sporej miski i dobrze wymieszać dłońmi, dodać vegetę. 

2. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć do mięsa, wymieszać. 

3. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, kminek, majeranek, pieprz i sól. Masę dokładnie wymieszać, włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. 

4. Z masy mięsnej uformować mokrymi dłońmi cienkie kiełbaski. Nadziać je na szpadki lub patyczki do szaszłyków. Położyć na natłuszczonej patelni grillowej i smażyć, obracając, by się równomiernie zrumieniły z każdej strony, albo położyć na natłuszczonej blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy