Bałkański przysmak – cevapcici
Między tańcem a tańcem trzeba coś przegryźć. Najlepsze są małe przekąski.
Sposób przygotowania:
1. Oba rodzaje mięs przełożyć do sporej miski i dobrze wymieszać dłońmi, dodać vegetę.
2. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć do mięsa, wymieszać.
3. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, kminek, majeranek, pieprz i sól. Masę dokładnie wymieszać, włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
4. Z masy mięsnej uformować mokrymi dłońmi cienkie kiełbaski. Nadziać je na szpadki lub patyczki do szaszłyków. Położyć na natłuszczonej patelni grillowej i smażyć, obracając, by się równomiernie zrumieniły z każdej strony, albo położyć na natłuszczonej blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Zobacz także: