Bananowe muffiny
Do rondelka włóż masło lub margarynę. Roztop i wystudź. Banany pokrój w małą kostkę lub rozgnieć widelcem. Czekoladę oraz orzechy drobno posiekaj. W jednej misce wy-mieszaj przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do drugiej miski dodaj rozmącone jajko, mleko oraz wystudzone masło lub margarynę. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Mokre składniki dodaj do suchych. Wymieszaj tak, aby składniki tylko się połączyły. Na koniec dodaj rozdrobnione banany, posiekaną czekoladę oraz orzechy i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Foremki na muffiny posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż pa-pilotkami. Foremki napełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Gdy lekko wystygną,wyjmij z foremek i wystudź na kratce.