Barszcz ukraiński
Tradycyjny przepis.
Składniki
- 500 g mięsa wołowego z kością
- 4 buraki
- 1/4 główki białej kapusty
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu
- łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- natka pietruszki
1. Mięso umyj, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj 90 minut.
2. Połowę obranych buraków pokrój w kostkę, drugie pół zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć na patelnię, dodaj olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolej pół chochli bulionu i duś buraki, aż będą miękkie.
3. Na innej patelni podsmaż na maśle pokrojoną cebulę i starte na grubo marchewkę i pietruszkę.
4. Ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do mięsa i zagotuj, a następnie dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj 15 minut. Po tym czasie dodaj zawartość obu patelni. Dopraw liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
5. Dodaj przeciśnięty czosnek i gotuj około 5 minut. 6. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.