Basbousa – bliskowschodnie ciasto na semolinie
Domowe wypieki - ich smak i aromat kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Spróbuj i daj się ponieść emocjom!
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj semolinę z proszkiem do pieczenia, cukrem i wiórkami kokosa. Mieszając, porcjami wlewaj kefir i olej. Dobrze wymieszane ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem foremki o wym. 18x18 cm. Wyrównaj wierzch. Lekko nożem natnij ciasto w miejscach, gdzie później będzie krojone. Na środku każdej porcji umieść po jednym migdale.
2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 30-35 minut - do zezłocenia. Z cukru, wody i wody różanej ugotuj syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pokrój w kawałki - wg nacięć, i skrop jeszcze ciepłym syropem. Ostaw do wystudzenia.
Zobacz także: