Basbousa – bliskowschodnie ciasto na semolinie

Domowe wypieki - ich smak i aromat kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Spróbuj i daj się ponieść emocjom!

Basbousa – bliskowschodnie ciasto na semolinie
Basbousa – bliskowschodnie ciasto na semolinie123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 1 szklanka semoliny (mąka z pszenicy durum)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 ml oleju
  • 100 ml kefiru lub maślanki
  • 9 obranych migdałów do dekoracji

na syrop

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka wody różanej (ewentualnie)

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj semolinę z proszkiem do pieczenia, cukrem i wiórkami kokosa. Mieszając, porcjami wlewaj kefir i olej. Dobrze wymieszane ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem foremki o wym. 18x18 cm. Wyrównaj wierzch. Lekko nożem natnij ciasto w miejscach, gdzie później będzie krojone. Na środku każdej porcji umieść po jednym migdale.

2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 30-35 minut - do zezłocenia. Z cukru, wody i wody różanej ugotuj syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pokrój w kawałki - wg nacięć, i skrop jeszcze ciepłym syropem. Ostaw do wystudzenia.

Zobacz także:

Ciasto czeskieInteria Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?