Basbousa – bliskowschodnie ciasto na semolinie
Domowe wypieki - ich smak i aromat kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Spróbuj i daj się ponieść emocjom!

Składniki
na ciasto
- 1 szklanka semoliny (mąka z pszenicy durum)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 100 ml oleju
- 100 ml kefiru lub maślanki
- 9 obranych migdałów do dekoracji
na syrop
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka wody różanej (ewentualnie)
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj semolinę z proszkiem do pieczenia, cukrem i wiórkami kokosa. Mieszając, porcjami wlewaj kefir i olej. Dobrze wymieszane ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem foremki o wym. 18x18 cm. Wyrównaj wierzch. Lekko nożem natnij ciasto w miejscach, gdzie później będzie krojone. Na środku każdej porcji umieść po jednym migdale.
2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 30-35 minut - do zezłocenia. Z cukru, wody i wody różanej ugotuj syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pokrój w kawałki - wg nacięć, i skrop jeszcze ciepłym syropem. Ostaw do wystudzenia.
Zobacz także: