Baton nanaimo
Nanaimo to deser pochodzenia kanadyjskiego, który nie wymaga pieczenia. Składa się z trzech warstw, w tym z delikatnej masy kokosowej.
Składniki
na spód
- pół szklanki masła
- 1/3 szklanki cukru
- jajko
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki zmiksowanych herbatników
- szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki migdałów w płatkach
na krem
- 1/3 szklanki masła
- 2 łyżki budyniu w proszku
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- szklanka cukru pudru
na polewę
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Formę 20 x 20 cm wykładamy folią aluminiową. Masło roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i mieszamy. Odstawiamy. Do przestudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy ok. 2 minuty, aż zgęstnieje. Dodajemy herbatniki, wiórki kokosowe i migdały. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Miękkie masło miksujemy z budyniem w proszku i śmietaną na gładką, prawie białą masę. Dodajemy cukier i miksujemy 5 minut. Krem rozprowadzamy na schłodzonym spodzie i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
3. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Polewę rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz także: