Batoniki orzechowe
Chrupiące smaczne i do tego zdrowe! Dzięki nim zapomnisz o wiecznym podjadaniu słodyczy.
Składniki
na ciasto
- 18 dag mąki pszennej
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag zimnego masła lub margaryny
- ½ łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 30 dag orzechów, np. włoskich, laskowych lub niesolonych ziemnych
- 2 łyżki płynnego miodu
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 15 dag białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.
1. Do przesianej mąki dodaj cukier, pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jogurt lub śmietanę oraz żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
2. Orzechy posiekaj. Do rondelka wlej 4 łyżki wody, dodaj miód, cukier oraz masło. Mieszając podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy już zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z ognia, wsyp orzechy, wymieszaj.
3. Schłodzonym ciastem wylep dno kwadratowej lub prostokątnej blachy. Spód nakłuj widelcem i rozłóż przestudzoną masę orzechową, lekko wciskając ją w ciasto. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie , pokrój na prostokątne kawałki. Połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką roztop w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, zanurz w niej spody batoników.
Nasza rada
Łyżkę posmaruj olejem, dzięki temu mód będzie łatwiej z niej spływał.
Zobacz także: