Reklama

Reklama

Batoniki orzechowe

Chrupiące smaczne i do tego zdrowe! Dzięki nim zapomnisz o wiecznym podjadaniu słodyczy.

Składniki na ciasto

  • 18 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag zimnego masła lub margaryny
  • ½ łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Składniki

  • 30 dag orzechów, np. włoskich, laskowych lub niesolonych ziemnych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 15 dag białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.

1. Do przesianej mąki dodaj cukier, pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jogurt lub śmietanę oraz żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.  

2. Orzechy posiekaj. Do rondelka wlej 4 łyżki wody, dodaj miód, cukier oraz masło. Mieszając podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy już zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z ognia, wsyp orzechy, wymieszaj. 

3. Schłodzonym ciastem wylep dno kwadratowej lub prostokątnej blachy. Spód nakłuj widelcem i rozłóż przestudzoną masę orzechową, lekko wciskając ją w ciasto. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie , pokrój na prostokątne kawałki. Połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką roztop w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, zanurz w niej spody batoników. 

Nasza rada

Łyżkę posmaruj olejem, dzięki temu mód będzie łatwiej z niej spływał.

Zobacz także:

Reklama

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje