Reklama

Befsztyk z winem

Składniki

  • 60 dag mięsa wołowego
  • po pół szklanki białego i czerwonego wina
  • 2 goździki
  • liść laurowy
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • ciemny sos do pieczeni
  • 10 dag grzybów
  • szklanka śmietany
  • jabłko
  • rozmaryn
  • sól i pieprz

Jabłko obierz, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Włóż do rondelka, zalej białym winem i szklanką wody. Dodaj goździki, liść laurowy, sok z cytryny i cukier. Całość zagotuj. Gdy owoc będzie miękki, wyjmij go i zanurz na chwilę w zimnej wodzie.

Wołowinę pokrój w cienkie plastry i lekko rozbij. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso. Podduś przez 40 minut.

Przygotuj sos według instrukcji na opakowaniu. Grzyby obsmaż i zalej sosem oraz czerwonym winem. Całość gotuj przez około 20 minut. Dopraw śmietaną i udekoruj rozmarynem.

Reklama

Sprawdź, jak kupić dobre mięso!


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy