Befsztyk z winem
Składniki
- 60 dag mięsa wołowego
- po pół szklanki białego i czerwonego wina
- 2 goździki
- liść laurowy
- łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny
- ciemny sos do pieczeni
- 10 dag grzybów
- szklanka śmietany
- jabłko
- rozmaryn
- sól i pieprz
Jabłko obierz, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Włóż do rondelka, zalej białym winem i szklanką wody. Dodaj goździki, liść laurowy, sok z cytryny i cukier. Całość zagotuj. Gdy owoc będzie miękki, wyjmij go i zanurz na chwilę w zimnej wodzie.
Wołowinę pokrój w cienkie plastry i lekko rozbij. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso. Podduś przez 40 minut.
Przygotuj sos według instrukcji na opakowaniu. Grzyby obsmaż i zalej sosem oraz czerwonym winem. Całość gotuj przez około 20 minut. Dopraw śmietaną i udekoruj rozmarynem.