Reklama

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe

Czas na zdrowe ciasta!

Składniki

  • 220 g kaszki kukurydzianej
  • 110 g masła
  • 110 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 mandarynki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli

Składniki na syrop

  • 100 g cukru
  • 6 mandarynek

Jajka rozdzielamy, ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i ponownie ubijamy na sztywno. Masło rozpuszczamy i studzimy. Z mandarynek ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy

sok i mieszamy z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170˚C około 30-40 minut. Ścieramy skórkę z połowy mandarynek, wyciskamy sok ze wszystkich owoców. Sok i skórkę gotujemy z cukrem, aż powstanie syrop.

Reklama

Ciasto po wyjęciu nakłuwamy patyczkiem, polewamy syropem. Odstawiamy na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto. Wyjmujemy je z formy i odstawiamy do ostygnięcia.

Piotr Kucharski

Przepis pochodzi z książki: Pysznie i zdrowo od rana do wieczora

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy