Bezglutenowe ciasto mandarynkowe
Czas na zdrowe ciasta!
Składniki
- 220 g kaszki kukurydzianej
- 110 g masła
- 110 g cukru
- 3 jajka
- 2 mandarynki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli
na syrop
- 100 g cukru
- 6 mandarynek
Jajka rozdzielamy, ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i ponownie ubijamy na sztywno. Masło rozpuszczamy i studzimy. Z mandarynek ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy
sok i mieszamy z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170˚C około 30-40 minut. Ścieramy skórkę z połowy mandarynek, wyciskamy sok ze wszystkich owoców. Sok i skórkę gotujemy z cukrem, aż powstanie syrop.
Ciasto po wyjęciu nakłuwamy patyczkiem, polewamy syropem. Odstawiamy na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto. Wyjmujemy je z formy i odstawiamy do ostygnięcia.
Piotr Kucharski