Bezglutenowe naleśniki na mące kukurydzianej
Naleśniki idealnie nadają się na śniadanie lub obiad. Można je przyrządzić na słodko z powidłem, owocami i bitą śmietaną lub na słono z żółtym serem lub szpinakiem. Dzięki mące kukurydzianej, są bezglutenowe i żółciutkie.

Składniki
- -150g mąki kukurydzianej
- -300ml mleka
- -2 jajka
- -masło do smażenia
- -40 h skrobi ziemniaczanej
- -łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier oraz skrobię wsyp do miski, mieszaj trzepaczką i jednocześnie wlewaj mleko. Dodaj jajka, ponownie wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.
Podsmaż porcję masła. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta i rozprowadź. Smaż na średnim palniku, aż naleśnik się zarumieni, po czym odwróć go na drugą stronę.
Potwórzy czynność z resztą ciasta.

Zobacz także: