Bezowe łakocie
Jak wykorzystać białka, które zostają po pieczeniu ciast drożdżowych i kruchych? Upiecz bezę!
Składniki na 15 porcji:
Na sernik: opakowanie okrągłych biszkoptów, 70 dag waniliowego serka homogenizowanego, 4 łyżki cukru pudru, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 czubate łyżki żelatyny, po 1 galaretce pomarańczowej, agrestowej i truskawkowej, kilka wisienek koktajlowych
Na bezę: 2 mocno schłodzone białka, szczypta soli, 12 dag cukru pudru
Przygotowanie:
1. Trzy galaretki rozpuść wg przepisu na opakowaniu, każdą w osobnej miseczce. Przestudzone wstaw do lodówki, by stężały. Gotowe pokrój w grubą kostkę.
2. Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Następnie dodawaj po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Gotową masę bezową przełóż do rękawa lub szprycki i wyciskaj na blachę bezy zostawiając odstępy między nimi. Piecz je 40 min w 140° C.
3. Tortownicę o średnicy 24-25 cm uszczelnij folią aluminiową. Spód i boki tortownicy ciasno wyłóż biszkoptami. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko przestudź.
4. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijaj na sztywno mikserem. Pod koniec dodaj cukier puder, nadal ubijaj. Stopniowo dodawaj serek, nie przerywając miksowania. Do powstałej masy dodaj przestudzoną żelatynę i miksuj krótko na najwyższych obrotach. Odłóż mikser, dodaj pokrojone w kostkę galaretki, wymieszaj łyżką. Masę wylej do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na kilka godzin.
5. Wierzch ciasta udekoruj bezami i przybierz wisienkami.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 300 kalorii
Składniki na 10 porcji:
Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, 4 jajka, kostka margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, aromat waniliowy, sól, 20 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
Na bezę: 3 białka l 4 łyżki cukru pudru, łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
1. Margarynę roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej i przestudź. Jagody umyj lub rozmroź i odsącz na sitku z nadmiaru soku.
2. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Do miski wrzuć żółtka i ucieraj, stopniowo dodając cukier. Mąki przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodaj do utartych żółtek. Następnie dodaj stopiony tłuszcz i kilka kropel aromatu waniliowego. Dodaj jagody (garść owoców zostaw do dekoracji), ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem keksówki i piecz 50 min w 180° C.
3. Przygotuj bezę: schłodzone białka ubij na szklistą, sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier puder.
4. Kawę rozpuść w 1-2 łyżkach wody i dodaj do piany. Masą bezową posmaruj wierzch placka, wstaw do piekarnika i piecz w 180° C przy uchylonych drzwiczkach, aż do lekkiego zbrązowienia. Ostudzony placek udekoruj dowolnymi owocami.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 250 kalorii
Składniki na 4 porcje: 45 dag gorzkiej czekolady, 8 łyżek wody, 6 dag miękkiego masła, 6 jajek, 8 dag cukru, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 4 łyżki brandy lub cointreau, czekoladowe ozdoby, mięta do dekoracji
Na bezę: 2 białka, 12 dag cukru pudru
Przygotowanie:
1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Gotową masę bezową przełóż do rękawa z ozdobną końcówką. Wyciskaj na blachę małe bezy, zachowując odstępy między nimi. Wstaw je do nagrzanego do 140° C piekarnika i piecz 40 min.
2. Oddziel żółtka od białek. W osobnych naczyniach ubij na sztywno białka (pod koniec dodaj cukier) oraz schłodzoną śmietankę i wstaw do lodówki.
3. Do rondelka wrzuć pokruszoną czekoladę, wlej wodę, alkohol i rozpuść w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Jeśli nie dodajesz alkoholu, zastąp go 4 łyżkami wody. Po rozpuszczeniu zmiksuj masę na gładko z miękkim masłem i odstaw do zupełnego wystygnięcia.
4. Do ostudzonej masy czekoladowej dodawaj po kolei żółtka na przemian z pianą z ubitych białek. Następnie dodaj ubitą kremówkę i dobrze wymieszaj. Gotowy mus wstaw jeszcze na 20 minut do lodówki.
5. Schłodzony krem rozłóż do pucharków, na wierzchu ułóż zupełnie ostudzone beziki, czekoladowe dekoracje oraz listki mięty.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut
Porcja: 575 kalorii
Składniki na 8 sztuk: 1/2 tabliczki białej czekolady, szklanka śmietanki kremówki (min. 30 proc.), 2 łyżki cukru pudru, 1/2 kg owoców z kompotu, z zalewy lub świeżych, łyżeczka soku z malin
Na bezę: białka z 3 jajek, szklanka cukru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, sól
Przygotowanie:
1. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli mikserem na najniższych obrotach. Gdy piana będzie sztywna dosypuj partiami cukier, cały czas ubijając. Po wsypaniu ostatniej porcji cukru wlej sok z cytryny i ubijaj, aż cukier się rozpuści (ok. 1 min). Pamiętaj, że białka na bezę nie mogą być ubijane za krótko ani zbyt długo, bo w obu przypadkach piana się rozleje i trudno będzie nadać jej odpowiedni kształt.
2. Gotową masę bezową wyciśnij dekoracyjnie za pomocą szprycy cukierniczej na pergamin. Zachowaj duże odstępy między bezikami, bo jeszcze urosną. Susz je ok. 3 godzin w uchylonym piekarniku rozgrzanym do temperatury 90° C z włączonym termoobiegiem.
3. Czekoladę zetrzyj na drobnej tarce do miseczki. Dobrze schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubijaj mikserem na średnich obrotach stopniowo dodając cukier puder i sok malinowy. Gdy masa śmietanowa będzie już gotowa, dodaj startą czekoladę i delikatnie wszystko wymieszaj.
4. Ostudzone bezy udekoruj bitą śmietaną, dowolnymi owocami, listkiem mięty i czekoladowymi ozdobami.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut
Porcja: 218 kalorii
Świat i Ludzie 13/2011