Bezy z sorbetem malinowym
To danie jest pyszne, a składniki są niedrogie. Zobacz, jak zrobić deser idealny na przyjęcie.
Przygotowanie:
1. Z cytryny wyciśnij sok. Do garnuszka wlej wodę i wsyp cukier. Zagotuj mieszając, aż cukier się rozpuści a syrop lekko zgęstnieje. 250 g malin rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z sokiem z cytryny. Wlej wystudzony syrop, wymieszaj. Przełóż do mrozoodpornego pojemnika i włóż do zamrażarki. Przez pierwsze trzy godziny co 30 min mieszaj widelcem, by nie wytworzyły się kryształki lodu.
2. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po łyżce cukru. Miksuj, aż cukier rozpuści się w masie bezowej i powstanie gęsta i lśniąca piana. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj okrągłe beziki (zachowaj między nimi odstępy, bo w trakcie pieczenia urosną). Piecz 45-60 min w temp. 140°C (z termoobiegiem). Podawaj udekorowane sorbetem, malinami i roztopioną czekoladą.
Zobacz także: