Reklama

Reklama

Bezy z sorbetem malinowym

To danie jest pyszne, a składniki są niedrogie. Zobacz, jak zrobić deser idealny na przyjęcie.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 8 osób

Składniki na bezy:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Składniki ponadto:

  • 350 g malin
  • 125 ml wody
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ cytryny
  • 50 g białej czekolady

Przygotowanie:

1. Z cytryny wyciśnij sok. Do garnuszka wlej wodę i wsyp cukier. Zagotuj mieszając, aż cukier się rozpuści a syrop lekko zgęstnieje. 250 g malin rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z sokiem z cytryny. Wlej wystudzony syrop, wymieszaj. Przełóż do mrozoodpornego pojemnika i włóż do zamrażarki. Przez pierwsze trzy godziny co 30 min mieszaj widelcem, by nie wytworzyły się kryształki lodu.

2. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po łyżce cukru. Miksuj, aż cukier rozpuści się w masie bezowej i powstanie gęsta i lśniąca piana. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj okrągłe beziki (zachowaj między nimi odstępy, bo w trakcie pieczenia urosną). Piecz 45-60 min w temp. 140°C (z termoobiegiem). Podawaj udekorowane sorbetem, malinami i roztopioną czekoladą.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | deser | sorbet | styl hiszpański

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy