Reklama

Reklama

Bigos hultajski

Bigos staropolski zwany hultajskim.

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g białej kapusty
  • 1,5 kg mięsa – upieczonego lub ugotowanego (karkówki, łopatki)
  • 1 pęto kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 l wołowego rosołu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 suszonych grzybów
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl. wina madera
  • 1 gałązka cząbru
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól

Bigos hultajski - przygotowanie:

1. Białą kapustę posiekaj, posól i lekko ugnieć. Zalej na chwilę wrzątkiem, odsącz na sicie. Kapustę kiszoną i cebulę posiekaj. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę smalcu. Podsmaż cebulę i dodaj białą kapustę. Smaż przez 3 minuty, mieszając.

2. Przełóż do garnka kapustę kiszoną i po 2 minutach zalej rosołem. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj cząber, liście laurowe, ziele angielskie oraz namoczone wcześniej śliwki i grzyby. Oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem.

3. Mięso oddziel od kości i pokrój w nieduże kawałki. Pieczone przełóż do garnka, a gotowane wrzuć na rozgrzany smalec i podsmaż razem z boczkiem i kiełbasą. Po chwili oprósz mąką i smaż jeszcze około 5 minut.

Reklama

4. Do kapusty dodaj podsmażone mięso z boczkiem i kiełbasą. Wyjmij cząber i duś wszystko na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

5. Pod koniec dodaj wino i gotuj jeszcze przez około 20 minut, aż płyn odparuje (dzięki maderze bigos nabierze ciemniejszego koloru). Mieszaj co pewien czas, aby potrawa się nie przypaliła. 7. Dopraw bigos do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorący z kawałkiem świeżego chleba.

Zobacz także:

Księżna Kate i Książę Karol nie pojawią się na uroczystościach poświęconych księżnej Dianie! Dlaczego?

Niebywałe, co wyszło o życiu Wiśniewskiego! 

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy