Bitki w sosie kaparowym
Składniki
- 2 łyżki mąka
- szklanka bulion
- 2 łyżki masło
- 2 sztuki obrane pomidory
- ryż
- garść kapary
- pół szklanki śmietana
- 60 dag polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz
- 2 sztuki cebula
3-4 osób
Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w skośne plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdy nasienne, a miąższ potnij w drobniutką kosteczkę. Polędwiczki posól, oprósz mąką. Usmaż na maśle na złotobrązowy kolor. Przełóż do rondla, przykryj, a na tłuszczu po smażeniu podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj miąższ pomidorów. Mieszając smaż kilka minut. Podlej śmietaną i rosołem. Chwilę gotuj razem kilka minut.
Następnie sos przetrzyj przez sitko. Wlej do zrazików, dodaj kapary. Delikatnie posól (ew. możesz dodać 1/2 łyżeczki cukru). Duś 10 minut. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie. Podawaj do polędwiczek. Udekoruj zieleniną.