Reklama

Błędy podczas przygotowywania owsianki. Czego lepiej unikać?

Po owsiankę na śniadanie sięga wiele osób. Jest doceniana za swoje właściwości oraz składniki odżywcze. Owsianka daje uczucie sytości oraz energię na długi czas. Jak się okazuje, ten zdrowy posiłek można zepsuć w kilka chwil. Czego lepiej nie dodawać do owsianki?

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owsianka to źródło składników odżywczych. Wiele osób stawia na nią rano, ponieważ świetnie zaspokaja głód i daje uczucie sytości nawet na kilka godzin. Może więc wspomagać odchudzanie i stanowić dietetyczny posiłek w zbilansowanej diecie. 

Owies to przede wszystkim źródło białka bogatego w aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Owsianka jest również bogata w błonnik, który poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Beta-glukany zawarte w błonniku w przewodzie pokarmowym tworzą swego rodzaju śluz, który ma na celu chronić błonę śluzową żołądka i jelit m.in. przed infekcjami bakteryjnymi.

Reklama

Ponadto owsianka zawiera spore ilości żelaza oraz manganu, cynku, wapnia, magnezu i fosforu. W płatkach owsianych można znaleźć również witaminy A, E i K oraz te z grupy B, które nie tylko dodają energii, ale także wykazują pozytywny wpływ na układ nerwowy. 

Błędy podczas przygotowywania owsianki

Owies zawiera dobrze przyswajalne węglowodany. Są one stopniowo uwalniane, co sprawia, że nie występują skoki insuliny. Ponadto ma małą zawartość sodu, przez co płatki owsiane są polecane osobom z nadciśnieniem. 

W związku z tym do owsianki nie powinno się dodawać cukru oraz soli. To jeden z najczęstszych błędów, który niszczy prozdrowotne właściwości owsianki. Podobnie jest z masłem. Dodawanie go do płatków owsianych nie zmieni ich smaku, a jedynie sprawi, że przestaną mieć pozytywny wpływ na nasz organizm.

Zamiast cukru można wybrać niewielką ilość miodu. Najlepiej dodać go, gdy owsianka już przestygnie. Wtedy nie straci swoich właściwości. Ponadto, by owsianka nadal była zdrowa, lepiej zrezygnować z syropów oraz dżemów i sięgnąć po świeże owoce. Chcąc się skusić na suszone owoce, warto najpierw przeczytać skład podany na opakowaniu.

***

Zobacz także:

Jak regularnie spożywanie owsianki działa na organizm?

Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek?

Płatki owsiane: Dlaczego warto je jeść? Jak je przygotować?

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy