Błyskawiczne dania z ziemniaków
Łatwe potrawy z dostępnych składników!
Składniki:
1 cebula
4 jaja
Sól
500 g ziemniaków
2 łyżki oleju
50 g szynki pokrojonej w kostkę
Czarny pieprz
50 g tartego sera żółtego
Pół pęczka szczypiorku
Cebulę pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać, posolić. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki lub utrzeć. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć szynkę, dodać ziemniaki, smażyć 1-2 minuty, doprawić pieprzem, posypać serem i wlać jajka. Smażyć pod przykryciem 6-8 minut, a następnie obrócić. Smażyć jeszcze 4-5 minut. Posypać szczypiorkiem. Można podawać z korniszonami.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać pokroić w cienkie plastry. Czosnek pokroić w drobną kostkę. W miseczce zmieszać: oliwę, chili, czosnek, kmin, kurkumę. Dodać ziemniaki dobrze wymieszać, a następnie osączyć najpierw na sicie, później na ręczniku papierowym. Chipsy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do rozgrzanego do temp. 225 st. C piekarnika na 10-12 minut. Po 6 minutach obrócić. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym.
Składniki:
1,2 kg małych ziemniaków
2 łyżki oliwy
100 g sera feta
Ząbek czosnku
150 g chudego jogurtu
150 g twarogu
2 łyżki ajwaru
Sól, pieprz
Tymianek
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka kminku
Ziemniaki umyć i wstępnie obgotować przez 10 minut. Odcedzić i ułożyć na blasze. Skropić oliwą i piec 15-20 minut w 200 st. C.
Ser feta rozkruszyć, zmieszać z jogurtem i twarożkiem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ajwar, doprawić solą i pieprzem. 3 minuty przed końcem pieczenia ziemniaki posypać tymiankiem, sezamem i kminkiem. Po wyjęciu posolić i podawać z przygotowanym dipem.