Reklama

Błyskawiczne dania z ziemniaków

Łatwe potrawy z dostępnych składników!

Ziemniaki z patelni na szybko

Składniki:

1 cebula

4 jaja

Sól

500 g ziemniaków

2 łyżki oleju

50 g szynki pokrojonej w kostkę

Czarny pieprz

50 g tartego sera żółtego

Pół pęczka szczypiorku

 Cebulę pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać, posolić. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki lub utrzeć. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć szynkę, dodać ziemniaki, smażyć 1-2 minuty, doprawić pieprzem, posypać serem i wlać jajka. Smażyć pod przykryciem 6-8 minut, a następnie obrócić. Smażyć jeszcze 4-5 minut. Posypać szczypiorkiem. Można podawać z korniszonami.

Reklama


Chipsy ziemniaczane domowej roboty

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • Pół łyżeczki chili
  • Szczypta kminu
  • Sól
  • Pół łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać pokroić w cienkie plastry. Czosnek pokroić w drobną kostkę. W miseczce zmieszać: oliwę, chili, czosnek, kmin, kurkumę. Dodać ziemniaki dobrze wymieszać, a następnie osączyć najpierw na sicie, później na ręczniku papierowym. Chipsy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do rozgrzanego do temp. 225 st. C piekarnika na 10-12 minut. Po 6 minutach obrócić. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym.



Aromatyczne ziemniaki z sosem z fety

Składniki:

1,2 kg małych ziemniaków

2 łyżki oliwy

100 g sera feta

Ząbek czosnku

150 g chudego jogurtu

150 g twarogu

2 łyżki ajwaru

Sól, pieprz

Tymianek

1 łyżka sezamu

1 łyżeczka kminku

Ziemniaki umyć i wstępnie obgotować przez 10 minut. Odcedzić i ułożyć na blasze. Skropić oliwą i piec 15-20 minut w 200 st. C.

Ser feta rozkruszyć, zmieszać z jogurtem i twarożkiem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ajwar, doprawić solą i pieprzem. 3 minuty przed końcem pieczenia ziemniaki posypać tymiankiem, sezamem i kminkiem. Po wyjęciu posolić i podawać z przygotowanym dipem.



Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy