Bomboloni
Pyszne włoskie pączki, które mogą być w kształcie donutów, albo nadziewane. Czas przygotowania: do 12 godzin (z czekaniem na ciasto). Przepis na około 20 pączków.
- 1 kg mąki;
- 400 ml wody;
- 200 g cukru;
- 25 g drożdży w kostce;
- 2 jajka;
- 200 g masła.
Ciasto przygotowujemy pół dnia wcześniej przed planowanym smażeniem. Najlepiej zostawić je na noc. Wszystkie składniki mieszamy robotem kuchennym zgodnie z przepisem na ciasto drożdżowe.
Kiedy oblepi hak robota, zbieramy je do miski, którą zakrywamy folią spożywczą (nie ściereczką, bo obeschnie). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 godzin do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto urośnie, formujemy z niego węża, a potem urywamy z niego kulki wielkości pięści. Z każdej kulki robimy dwie kolejne kulki i oprószamy je mąką. I potem powtarzamy tę czynność jeszcze raz - aż dojdziemy mniej więcej do wagi 25 g na kulkę.
Posypujemy - najlepiej tekturową - tacę mąką. Z kulek formujemy wężyki, a później złączamy je w obręcz. Kulki, które będziemy nadziewać, przepuszczamy przez prasę.
Smażymy na gorącym oleju aż staną się rumiane po obu stronach. Nadziewamy wybrane. Na koniec posypujemy cukrem.
Przepis Elisy Giannuzzi z Toskanii.