Bomby z hawerfloków
Deser doskonale znany przez wszystkie śląskie dzieci.

Składniki
- 200 g masła
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 16 łyżek mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka rumu
- 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- płatki migdałów do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, wsypać cukier. Wlać mleko. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać rum. Wsypać płatki - tyle, by powstała gęsta masa. Odstawić do wystudzenia.
Płatki migdałowe posiekać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (dłonie moczyć w wodzie). Obtoczyć w migdałach i ułożyć na papierze do pieczenia. Schłodzić w lodówce.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Zobacz także: