Boskie bezmięsne pulpeciki z szybkim sosem pomidorowym

Bezmięsne pulpeciki, fot. Nicole Franzen z książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"
Bezmięsne pulpeciki, fot. Nicole Franzen z książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"materiały prasowe
Bezmięsne pulpeciki, fot. Nicole Franzen z książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"
Bezmięsne pulpeciki, fot. Nicole Franzen z książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"materiały prasowe

Składniki

  • 100 g i 2 łyżki zielonej soczewicy, wypłukanej
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 średnie marchewki, pokrojone
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól koszerna
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 75 g pieczarek, pokrojonych
  • 100 g ciecierzycy z puszki, odsączonej i wypłukanej, albo 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 45 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 30 g posiekanej natki pietruszki
  • 15 g posiekanej świeżej bazylii
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 duże jajka, ubite
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g świeżo tartego parmezanu, dodatkowo do podania

na sos

  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/4 łyżeczki suszonej czerwonej papryki w płatkach
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki (800 g każda) krojonych pomidorów
  • 6 świeżych listków bazylii
  • sól koszerna
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka jasnego cukru trzcinowego
6 porcji (30 pulpecików)
Okładka książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"
Okładka książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"materiały prasowe
"Ewa gotuje": Muffiny z jarmużemPolsatPolsat
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?