Boskie bezmięsne pulpeciki z szybkim sosem pomidorowym
Te bezmięsne pulpeciki zaspokoją głód nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców.
Tak naprawdę możesz przyrządzić wegetariańskie pulpety z niemal każdej kombinacji warzyw, zbóż i roślin strączkowych, ale naszym ulubionym jest właśnie to połączenie. Bardzo lubimy podawać te pulpeciki z makaronem albo w bułce z topionym serem, ale znakomicie smakują też z dodatkiem ryżu z kalafiora albo brokuła.
Przygotowanie:
Sos:
1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i suszoną paprykę w płatkach i podgrzewaj, aż czosnek zacznie pachnieć, około 1 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj, mieszając, aż koncentrat połączy się z oliwą i lekko ściemnieje, około 2 minut.
2. Dodaj krojone pomidory, zwiększ ogień i zagotuj. Dodaj listki bazylii, 1 łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Zmniejsz ogień. Gotuj przez 20 minut, aż sos się nieco zredukuje. Dodaj masło i cukier trzcinowy, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i czarnym pieprzem. (Ten sos możesz zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez 5 dni albo w zamrażalniku przez 6 miesięcy. Podgrzej sos, zanim dodasz do niego pulpeciki).
Pulpeciki:
3. W średnim garnku umieść soczewicę, liść laurowy, 2 litry wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana, 20-25 minut. Wyrzuć liść laurowy. Odcedź soczewicę i odstaw, by ostygła.
4. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką podgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, marchewkę, seler, czosnek i 1/2 łyżeczki soli. Podsmażaj przez 7-10 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj, mieszając, 2-3 minuty, aż warzywa będą równo pokryte sosem. Dodaj grzyby i podsmażaj, często mieszając przez kolejne 5 minut.
6. Przełóż warzywa do dużej miski robota kuchennego. Dodaj ugotowaną soczewicę, ciecierzycę, płatki owsiane, pietruszkę, bazylię, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Włącz urządzenie w trybie pulsacyjnym i pozwól mu pracować, aż składniki się połączą (uważaj, by nie zmiksować składników na papkę, ale rozdrobnić je na maleńkie cząstki), zbierając kilkakrotnie to, co osadzi się na ściankach naczynia. Przełóż masę do dużej miski, dodaj jajka, bułkę tartą i parmezan. Dokładnie wymieszaj dłońmi. Schowaj do lodówki na 30 minut.
7. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natłuść dużą blachę do pieczenia 1 łyżką oliwy.
8. Dłońmi uformuj około 30 kuleczek o średnicy 4 cm, używając mniej więcej 3 łyżek masy na każdą. Ułóż pulpeciki na przygotowanej blasze, tak by się nie dotykały. Piecz 30 minut, aż stwardnieją i lekko się zarumienią.
9. Zagotuj sos. Wyjmij pulpeciki z piekarnika i przełóż je do sosu.
10. Podawaj pulpeciki z sosem, jeśli chcesz, możesz posypać je z wierzchu parmezanem.
Fragment książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich", Wydawnictwo Znak, premiera 10 marca. W książce znajdziesz przepisy na szybkie, pyszne i zdrowe dania, w których główną rolę odgrywają rośliny.
Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>
Zobacz także: