Reklama

Boskie czereśnie

Idealny wypiek z sezonowymi owocami.

Czas przyrządzenia: 90 minut

Składniki

  • 250 g masła
  • 550 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 200 g mąki
  • 150 g mielonego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 600 g czereśni
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki soku wiśniowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 750 g mielonego twarogu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250 g śmietany kremówki
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

Masło utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym. Rozbij 4 jajka, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, żółtka kolejno dodawaj do masy maślanej. Wbij jeszcze 2 całe jajka. Masę utrzyj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, połącz z makiem. Sypkie składniki wsyp do ucieranej masy, dodaj mleko i wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wylej ciasto. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 175°C. Czereśnie umyj, wydryluj. Schłodzone białka ubij z sokiem cytrynowym, solą i 200 g cukru. Do bezy dodaj 150 g czereśni i sok wiśniowy, wymieszaj. 

Ciasto wyjmij z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150°C. Na wierzchu rozsmaruj bezę. Wstaw do pieca i piecz jeszcze 15 minut. Ostudź. Ciasto rozetnij na 2 blaty. Dolny ułóż na dnie tortownicy. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj z resztą cukru i skórką z cytryny. Śmietanę ubij, połącz z masą serową. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Dodaj do masy serowo-śmietanowej.

Gdy krem zacznie tężeć, dołóż do niego resztę czereśni. Rozsmaruj na cieście w formie. Przykryj blatem z bezą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

31/2016 Na Żywo

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy