Przygotowanie
Masło utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym. Rozbij 4 jajka, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, żółtka kolejno dodawaj do masy maślanej. Wbij jeszcze 2 całe jajka. Masę utrzyj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, połącz z makiem. Sypkie składniki wsyp do ucieranej masy, dodaj mleko i wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wylej ciasto. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 175°C. Czereśnie umyj, wydryluj. Schłodzone białka ubij z sokiem cytrynowym, solą i 200 g cukru. Do bezy dodaj 150 g czereśni i sok wiśniowy, wymieszaj.
Ciasto wyjmij z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150°C. Na wierzchu rozsmaruj bezę. Wstaw do pieca i piecz jeszcze 15 minut. Ostudź. Ciasto rozetnij na 2 blaty. Dolny ułóż na dnie tortownicy. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj z resztą cukru i skórką z cytryny. Śmietanę ubij, połącz z masą serową. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Dodaj do masy serowo-śmietanowej.
Gdy krem zacznie tężeć, dołóż do niego resztę czereśni. Rozsmaruj na cieście w formie. Przykryj blatem z bezą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
31/2016 Na Żywo