Botwina ze śmietaną
Z botwiny, czyli młodych buraczków ćwikłowych, robimy nie tylko chłodnik. Oto przepis na pyszną surówkę.

Składniki
- 4 pęczki botwiny
- 100 ml śmietany
- łyżka masła
- cebula
- cytryna
- łyżka pokrojonego koperku
- łyżka mąki
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Młode buraczki należy obrać i pokroić. Podlać niewielką ilością wody, dodać cukier i sól do smaku.
Dusić całość około 10 minut pod przykryciem.
Posiekać drobno cebulę i podsmażyć ją na maśle, po czym połączyć ją z mąką.
Całość przełożyć do botwinki i energicznie wymieszać. Wycisnąć łyżkę soku z cytryny, dodać śmietanę oraz koperek i dusić tak długo aż zgęstnieje.
Zobacz także: