Botwina ze śmietaną

Z botwiny, czyli młodych buraczków ćwikłowych, robimy nie tylko chłodnik. Oto przepis na pyszną surówkę.

Botwinka ze śmietaną
Botwinka ze śmietaną123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 pęczki botwiny
  • 100 ml śmietany
  • łyżka masła
  • cebula
  • cytryna
  • łyżka pokrojonego koperku
  • łyżka mąki
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:

Młode buraczki należy obrać i pokroić. Podlać niewielką ilością wody, dodać cukier i sól do smaku.

Dusić całość około 10 minut pod przykryciem.

Posiekać drobno cebulę i podsmażyć ją na maśle, po czym połączyć ją z mąką.

Całość przełożyć do botwinki i energicznie wymieszać. Wycisnąć łyżkę soku z cytryny, dodać śmietanę oraz koperek i dusić tak długo aż zgęstnieje.

Zobacz także:

Styl.pl
"Ewa Gotuje": Boczek w piwiePolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?