Brązowe ciasteczka
1. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy melasę, cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, zestawiamy z ognia. Dodajemy cynamon i zmielone migdały, mieszamy. Łączymy z przesianą mąką i zagniatamy.
2. Migdały bez skórek siekamy na mniejsze kawałki. Powstałe ciasto dzielimy na połówki i jedną z nich łączymy z posiekanymi migdałami. Obie połówki zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
3. Płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rulony i kroimy na niezbyt grube plasterki, uważając, bo ciasto ma tendencję do pękania.
4. Plasterki ciasta układamy na blachach i pieczemy, jedna po drugiej 5 minut w 200ºC. Ciastka dekorujemy migdałami, które wciskamy w jeszcze ciepłe wypieki. Możemy je też ozdobić lukrem albo polewą z gorzkiej czekolady.
Zobacz również: