Reklama

Brązowe ciasteczka

Składniki na 75 sztuk

  • 250 g masła
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 125 g melasy z buraków
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • migdały do dekoracji

1. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy melasę, cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, zestawiamy z ognia. Dodajemy cynamon i zmielone migdały, mieszamy. Łączymy z przesianą mąką i zagniatamy.

2. Migdały bez skórek siekamy na mniejsze kawałki. Powstałe ciasto dzielimy na połówki i jedną z nich łączymy z posiekanymi migdałami. Obie połówki zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

3. Płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rulony i kroimy na niezbyt grube plasterki, uważając, bo ciasto ma tendencję do pękania.

Reklama

4. Plasterki ciasta układamy na blachach i pieczemy, jedna po drugiej 5 minut w 200ºC. Ciastka dekorujemy migdałami, które wciskamy w jeszcze ciepłe wypieki. Możemy je też ozdobić lukrem albo polewą z gorzkiej czekolady.

Zobacz również:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy