Składniki:
- 500 g mąka pszenna
- 100 ml woda
- 100 g masła
- 3 jajka
- 15 g soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 g cukru brązowego
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cynamonu
Wlej letnią wodę do miski, dodaj drożdże i odstaw na kilka minut. Ubij jajka. Połącz mąkę, sól i cukier. Zrób dołek. Dodaj jajka, drożdże i zmiękczone masło. Wyrabiaj na elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw na 30-40 minut w cieple miejsce. Ponownie wyrób ciasto. Przykryj folią i odstaw jeszcze na godzinę.
Przygotuj syrop z cukru i wody.
Wyłóż ciasto na blat. Rozwałkuj. Posyp brązowym cukrem i cynamonem. Zawiń. Przekrój ciasto wzdłuż, zostawiając 5 cm połączone. Spleć oba końce, na wierzchu zrób małe nacięcia. Umieść ciasto w formie do pieczenia i odstaw na godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
Piecz w 200 st. C 15-20 minut.
Polej ciasto syropem zaraz po wyjęciu z piekarnika.