Reklama

Brokuły, łosoś i migdały na poprawę odporności

Zupa krem, dzięki zawartości tych składników, ma w sobie pełno witamin wzmacniających nasz organizm. Jednocześnie niektóre z nich posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Dietetyk Alicja Kalińska przygotowała przepis, który dodatkowo uchroni nas przed przeziębieniami.

Brokuły pod względem zawartości witaminy C przewyższają owoce cytrusowe. Najlepiej dodawać je do potrawy dopiero pod koniec gotowania. Dostarczają kwas foliowy, który jest jednym z krwiotwórczych składników w naszym organizmie. Są bogate w witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez.

 Dodatek łososia co prawda podnosi kaloryczność brokuła, ale za to wzbogaca go w łatwostrawne białko oraz witaminy A, D i E. Jego największą zaletą są korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte również w dodanych migdałach. Posiadają one zdolność wiązania i rozpuszczania kwasów nasyconych, dzięki czemu usprawniają oczyszczanie organizmu ze złogów. Pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu. Mają zbawienny wpływ na budowanie naszej odporności, pobudzając do działania białe krwinki atakujące bakterie.

Reklama

 Zupa krem z brokułów z łososiem i migdałami

 Czas przygotowania: 25 minut

Poziom trudności: łatwe

Białko: 18,5g | Tłuszcze: 10,7g | Węglowodany: 18,9g | Kaloryczność: 212kcal

GDA*- Białko: 37% | Tłuszcze: 15% | Węglowodany: 7% | Kaloryczność: 11%

 

Czas przyrządzenia: 25
Składniki dla: 2

Składniki

  • - 300g brokułów,
  • - 2 szklanki bulionu z warzyw,
  • - 50g wędzonego łososia,
  • - ½ małego kubka jogurtu naturalnego,
  • - 2 płaskie łyżki płatków migdałowych,
  • - ½ ząbka czosnku,
  • - liść laurowy,
  • - sok z cytryny

Do wrzącego bulionu włożyć pokrojone łodygi brokułów, rozgnieciony czosnek, liść laurowy. Po 5 min. dodać różyczki i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Wszystko zmiksować, wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą. Łososia pokroić na cienkie paseczki, włożyć je do talerzy, wlać zupę, posypać płatkami migdałowymi.

* % wskazanego dziennego spożycia (GDA), określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień. ** wartość odżywcza wykazana dla jednej porcji.

 Przepis przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę setpoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.

 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy