Brownie z karmelem
Przygotuj karmel: do rondelka włóż masło, wsyp cukier i wlej śmietanę. Zagotuj, mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Ostudź i wstaw do lodówki, aby sos nieco stężał.
Okrągłą formę (20 cm) dokładnie wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę roztop i wymieszaj z alkoholem. Ostudź.
Jajka wbij do miski i dodaj cukier. Miskę ustaw na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i ubij mikserem, aż masa nieco się ogrzeje. Następnie zdejmij miskę z garnka i ubijaj masę, aż będzie bardzo gęsta i puszysta.
W oddzielnej misce ubij śmietanę razem z 4 łyżkami cukru.
Ubite jajka połącz z roztopioną czekoladą (uważając, aby nie zmniejszyć za bardzo objętości piany). Następnie równie delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną.
Masę wlej do formy, wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 175°C przez 45 minut. Ostudź. Przed podaniem polej ciasto karmelem.