Reklama

Reklama

Brownie z karmelem

Składniki

  • 40 dag gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki brandy lub rumu (niekoniecznie)
  • 4 jajka
  • 12 dag cukru + 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% (schłodzonej)

Składniki sos karmelowy

  • 13 dag masła
  • 13 dag brązowego cukru
  • 250 ml śmietana kremówka 30%

 Przygotuj karmel: do rondelka włóż masło, wsyp cukier i wlej śmietanę. Zagotuj, mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Ostudź i wstaw do lodówki, aby sos nieco stężał.

Okrągłą formę (20 cm) dokładnie wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę roztop i wymieszaj z alkoholem. Ostudź.

Jajka wbij do miski i dodaj cukier. Miskę ustaw na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i ubij mikserem, aż masa nieco się ogrzeje. Następnie zdejmij miskę z garnka i ubijaj masę, aż będzie bardzo gęsta i puszysta.

Reklama

W oddzielnej misce ubij śmietanę razem z 4 łyżkami cukru.

Ubite jajka połącz z roztopioną czekoladą (uważając, aby nie zmniejszyć za bardzo objętości piany). Następnie równie delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną.

Masę wlej do formy, wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 175°C przez 45 minut. Ostudź. Przed podaniem polej ciasto karmelem.

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje