Brownie z orzechami
1. Orzechy posiekaj. Czekoladę połam na kawałki. Włóż do miski, dodaj tłuszcz. Roztop w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z oboma cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wlej przestudzoną masę czekoladową.
Wsyp przesianą mąkę oraz orzechy, zmiksuj. Do formy (o wymiarach 24x24 cm) wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
2. Przygotuj polewę karmelową. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje i osiągnie kolor bursztynowy (10-15 min). Następnie dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta.
Cukier. Co trzeba o nim wiedzieć