Brownie z polewą ajerkoniakową
Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Składniki
na ciasto
- 250 g czekolady
- 110 g cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 200 g masła
- po szczypcie sody i proszku do pieczenia
- łyżka kakao
na polewę
- po szklance ajerkoniaku i kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- biała czekolada
- perełki
Sposób przygotowania:
1. W rondelku, co jakiś czas mieszając, rozpuść kostkę masła z czekoladą. Powstałą masę przestudź.
2. Jajka zmiksuj z cukrem i połącz z pozostałymi składnikami na ciasto. Wymieszaj z masą czekoladową. Następnie przelej do wysmarowanej tłuszczem formy.
3. Piecz ciasto nie dłużej niż 40 minut, w temperaturze 180˚C.
4. Przygotuj polewę. Żelatynę rozpuść w śmietance i całość lekko podgrzej. Następnie wymieszaj z ajerkoniakiem.
5. Gotową polewę wyłóż na wierzch i rozprowadź równomiernie. Udekoruj startą białą czekoladą i złotymi (spożywczymi) perełkami.