Reklama

Brownie z polewą ajerkoniakową

Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Składniki na ciasto

  • 250 g czekolady
  • 110 g cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • po szczypcie sody i proszku do pieczenia
  • łyżka kakao

Składniki na polewę

  • po szklance ajerkoniaku i kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • biała czekolada
  • perełki

Sposób przygotowania:

1. W rondelku, co jakiś czas mieszając, rozpuść kostkę masła z czekoladą. Powstałą masę przestudź. 

2. Jajka zmiksuj z cukrem i połącz z pozostałymi składnikami na ciasto. Wymieszaj z masą czekoladową. Następnie przelej do wysmarowanej tłuszczem formy. 

3. Piecz ciasto nie dłużej niż 40 minut, w temperaturze 180˚C. 

4. Przygotuj polewę. Żelatynę rozpuść w śmietance i całość lekko podgrzej. Następnie wymieszaj z ajerkoniakiem. 

5. Gotową polewę wyłóż na wierzch i rozprowadź równomiernie. Udekoruj startą białą czekoladą i złotymi (spożywczymi) perełkami. 

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy