Brudet: Gulasz rybny
Gulasz rybny to odżywcza potrawa. Warto ją wzbogacić. Do dania pasuje polenta. Mąkę kukurydzianą należy ugotować w małej ilości wody z solą. Papkę wylewa się na płaski talerz, studzi i kroi.
Cebulę pokroić w ósemki, zeszklić na oleju w dużym rondlu. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidory, koncentrat, liść laurowy, dusić 10 min.
Ryby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Dodać do garnka z pomidorami, wlać wino, ocet i tyle wody, żeby pokryła ryby, doprawić. Gotować trzy minuty na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu jeszcze dziesięć min.
Nie przykrywać, nie mieszać, lecz potrząsnąć garnkiem od czasu do czasu. Pod koniec wsypać natkę pietruszki.
Zobacz także: