Bruschetty z pikantną fasolą i rozmarynem
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki oliwy
- ćwierć limonki
- 4 kromki pszennego chleba
- sól
- duża szczypta pieprzu cayenne
- duża szczypta wędzonej papryki w proszku
- szczypta imbiru
- dwie gałązki świeżego rozmarynu
- kawałek sera Grana Padano
1. Obierz i posiekaj czosnek. Podsmaż go na oliwie. Wlej passatę pomidorową i podduś około 5 minut.
2. Obierz rozmaryn z igiełek. Posiekaj je i dodaj do czosnku razem z innymi przyprawami. Duś wszystko na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zgaś ogień i odstaw sos na pięć minut.
3. Natrzyj kromki oliwą i zgrilluj je na patelni albo w piekarniku.
4. Na jeszcze ciepłe kromki nałóż po łyżce fasoli w pomidorowym sosie. Posyp drobno startym serem Grana Padano.
Zobacz także: