Reklama

Bruschetty z pikantną fasolą i rozmarynem

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy
  • ćwierć limonki
  • 4 kromki pszennego chleba
  • sól
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • duża szczypta wędzonej papryki w proszku
  • szczypta imbiru
  • dwie gałązki świeżego rozmarynu
  • kawałek sera Grana Padano

1. Obierz i posiekaj czosnek. Podsmaż go na oliwie. Wlej passatę pomidorową i podduś około 5 minut. 

2. Obierz rozmaryn z igiełek. Posiekaj je i dodaj do czosnku razem z innymi przyprawami. Duś wszystko na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zgaś ogień i odstaw sos na pięć minut. 

3. Natrzyj kromki oliwą i zgrilluj je na patelni albo w piekarniku. 

4. Na jeszcze ciepłe kromki nałóż po łyżce fasoli w pomidorowym sosie. Posyp drobno startym serem Grana Padano.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy