Brzoskwinie w leciutkiej tarcie
Owoce te wspaniale smakują właściwie w każdym rodzaju ciasta.

Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki krupczatki lub pszennej
- kostka masła
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
Wierzch
- 200 g kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- połówki brzoskwiń bez skóry – świeżych lub z syropu
Składniki na ciasto szybko zagnieć (masło powinno być zimne i posiekane w kosteczkę), następnie schłódź je w lodówce.
Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę i ucieraj wszystko jeszcze przez chwilę.
Ciasto z lodówki rozwałkuj gładko na stolnicy i wylep nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Brzoskwinie odsącz z syropu, a jeśli używasz świeżych, umyj je i przekrój, usuwając pestki.
Po wyjęciu placka z piekarnika, na wierzchu poukładaj połówki owoców. Zalej mieszanką ze śmietany i jajek.
Zapiekaj ok. 30 minut, aż mieszanka się zetnie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.