Brzoskwinie w leciutkiej tarcie
Owoce te wspaniale smakują właściwie w każdym rodzaju ciasta.
Składniki na ciasto szybko zagnieć (masło powinno być zimne i posiekane w kosteczkę), następnie schłódź je w lodówce.
Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę i ucieraj wszystko jeszcze przez chwilę.
Ciasto z lodówki rozwałkuj gładko na stolnicy i wylep nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Brzoskwinie odsącz z syropu, a jeśli używasz świeżych, umyj je i przekrój, usuwając pestki.
Po wyjęciu placka z piekarnika, na wierzchu poukładaj połówki owoców. Zalej mieszanką ze śmietany i jajek.
Zapiekaj ok. 30 minut, aż mieszanka się zetnie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.