Bułeczki owocowo-budyniowe
1. Umyte pigwy obieramy, dzielimy na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w plastry. Sok gruszkowy z sokiem z cytryny i 200 g cukru doprowadzamy do wrzenia, dodajemy plastry pigwy i gotujemy 30 minut, żeby owoce zmiękły.
2. Drożdże mieszamy z 15 g cukru. Rozpuszczamy masło i dodajemy 200 ml mleka. Mąkę, 60 g cukru, jajo, drożdże i mleko z masłem wyrabiamy mikserem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Budyń gotujemy w 350 ml mleka, według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
4. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy wałek i kroimy na 10 pasków, które układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
5. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem, potem budyniem i układamy na nim plastry pigwy osączone z zalewy. Pieczemy 30-35 minut w 200ºC.