Bułeczki z nadzieniem
Wierzch bułeczek można posypać czarnuszką, sezamem lub makiem.

Składniki
na bułki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
na nadzienie
- 500 g mielonego mięsa, np. wołowego
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do miski wkrusz drożdże. Dodaj cukier, mleko, 2 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min. Do pozostałej przesianej mąki dodaj sól, olej, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj mięso. Smaż 8 min od czasu do czasu mieszając. Wlej wino, smaż 2 min. Dodaj pomidory, tymianek oraz przeciśnięty czosnek. Duś 15-20 min od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Każdą rozwałkuj. Na środek nałóż nadzienie i dokładnie zlep formując bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj, odstaw na ok. 30 minut. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: