Reklama

Bulion po bawarsku z kluseczkami

Pożywny i smaczny.

Składniki a bulion:

  • 60 dag mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 pęczek szczypioru
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz świeżo mielony

Składniki na kluski:

  • 7 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól, gałka muszkatołowa

1. Mięso umyć, osuszyć, warzywa umyć i obrać. Połowę warzyw pokroić na kawałki, drugą połowę w paski. Mięso z kawałkami warzyw gotować na wolnym ogniu ok. 90 min z dodatkiem przypraw, potem odcedzić.

2. Miękkie masło zmiksować, dodając 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Dodać resztę kaszy, doprawić solą i gałką muszkatołową, odstawić na ok. 20 minut.

3. Do odcedzonego rosołu wrzucić paski warzyw i pokrojone mięso, zagotować. Uformowane kluski wrzucić do gotującego się wywaru na 15 min. Przed podaniem bulion doprawić i posypać drobno pokrojonym szczypiorem.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy