Bulion po bawarsku z kluseczkami
Pożywny i smaczny.

Składniki
a bulion:
- 60 dag mięsa wołowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 selera
- 1 pęczek szczypioru
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz świeżo mielony
na kluski:
- 7 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
- sól, gałka muszkatołowa
1. Mięso umyć, osuszyć, warzywa umyć i obrać. Połowę warzyw pokroić na kawałki, drugą połowę w paski. Mięso z kawałkami warzyw gotować na wolnym ogniu ok. 90 min z dodatkiem przypraw, potem odcedzić.
2. Miękkie masło zmiksować, dodając 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Dodać resztę kaszy, doprawić solą i gałką muszkatołową, odstawić na ok. 20 minut.
3. Do odcedzonego rosołu wrzucić paski warzyw i pokrojone mięso, zagotować. Uformowane kluski wrzucić do gotującego się wywaru na 15 min. Przed podaniem bulion doprawić i posypać drobno pokrojonym szczypiorem.
Zobacz także: