Bułki śniadaniowe
Przepis na domowe, ciepłe bułeczki śniadaniowe prosto z piekarnika.

Składniki
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki miodu
- 250 ml letniej wody
- 150 ml mleka
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
- 1 łyżka soli
- 500 g mąki pszennej
- jajko do posmarowania
- opcjonalnie słonecznik, dynia, płatki do posypania
Sposób przygotowania:W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże, miód, mleko, wodę, rozpuszczone masło, sól, a następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne formujemy kulki, układamy na blaszce z papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i możemy posypać nasionami. Wkładamy blachę z bułkami do nienagrzanego piekarnika z temperaturą 200°C i pieczemy ok. 20- 25 min. Smacznego!