Buraki marynowane
Pyszne buraczki, idealne do niedzielnego obiadu.
Przygotowanie:
Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj.
Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, wodę; dodaj cukier, sól, przyprawy oraz obrany czosnek i wszystko zagotuj. Zalewę przecedź, a przyprawy rozdziel równo do słoiczków.
Buraczki włóż do słoików z przyprawami. Zalewę ponownie zagotuj, gorącą zalej buraczki i od razu starannie zakręć. Pasteryzuj je 20 min.
Z marynowanych buraczków przygotujesz zimą pyszną sałatkę. Pokrojone w kostkę 3 buraczki połącz z małą czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, 1/4 opakowania sera feta, zieloną sałatą oraz połówkami migdałów. Do tego przygotuj sos: wymieszaj łyżkę octu winnego, 2 łyżki oliwy z 1/2 łyżeczki cukru. Sosem zalej składniki sałatki w salaterce. Gotowe!
Zobacz także: