Reklama

Burgery mięsno-warzywne

Zamiast sałaty użyjmy roszponki.

Składniki

  • 4 duże bułki posypane sezamem
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 1/2 ogórka
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • pomidor
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 200 g fileta z indyka
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • olej do smażenia

1. Kapustę cienko szatkujemy. Skrapiamy octem, dodajemy cukier i ugniatamy rękami kilka minut.

2. Umyte pomidory i obrany ogórek kroimy w cienkie plastry. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę dość grubo siekamy.

3. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do jogurtu, doprawiamy pieprzem, chili i solą, krótko mieszamy.

4. Indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w paski.

5. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso, doprawiamy pieprzem i solą, smażymy, aż przybierze ciemnozłoty kolor, studzimy.

Reklama

6. Bułki przekrawamy na pół, nie docinając do końca, by połówki trzymały się razem, i podpiekamy 3-5 minut w 160ºC. Wypełniamy mięsem, warzywami, sosem, posypujemy pietruszką i od razu podajemy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy