Burgery mięsno-warzywne
Zamiast sałaty użyjmy roszponki.

Składniki
- 4 duże bułki posypane sezamem
- 200 g czerwonej kapusty
- 1/2 ogórka
- 2 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 główki sałaty lodowej
- pomidor
- 200 ml gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 200 g fileta z indyka
- sól, pieprz, chili do smaku
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- olej do smażenia
1. Kapustę cienko szatkujemy. Skrapiamy octem, dodajemy cukier i ugniatamy rękami kilka minut.
2. Umyte pomidory i obrany ogórek kroimy w cienkie plastry. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę dość grubo siekamy.
3. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do jogurtu, doprawiamy pieprzem, chili i solą, krótko mieszamy.
4. Indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w paski.
5. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso, doprawiamy pieprzem i solą, smażymy, aż przybierze ciemnozłoty kolor, studzimy.
6. Bułki przekrawamy na pół, nie docinając do końca, by połówki trzymały się razem, i podpiekamy 3-5 minut w 160ºC. Wypełniamy mięsem, warzywami, sosem, posypujemy pietruszką i od razu podajemy.